Warsztaty z pieczenia pizzy oraz odwiedziny w Muzeum Ziemi Sokołowskiej
21 marca – to dzień szczególny. Znany jest jako pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Tego dnia towarzyszyła nam piękna pogoda oraz wspaniały nastrój. Uczniowie klasy 5a, 5b (z wychowawczyniami p. E. Ustrobińską i p. A. Szot-Dec oraz opiekunami p. E. Kalandyk i p. P. Cynkier) a także młodsi uczniowie z klasy 2a i 2b (z wychowawczyniami p. M. Małek oraz p. J. Wójcik oraz opiekunem p. W. Osetek) wybrali się do pobliskiej restauracji Carpatia i uczestniczyli w warsztatach z przygotowywania zdrowej pizzy. Najpierw dowiedzieli się kilku faktów z historii tej potrawy, potem zobaczyli pokaz robienia pizzy, a także sami próbowali swoich sił w tym procesie. Każdy spróbował wybranej pizzy oraz zjadł pyszny deser.





Następnie uczniowie klas 5 przeszli się na edukacyjny spacer, którego uwieńczeniem była wizyta w Muzeum Ziemi Sokołowskiej. Tam, każdy mógł znaleźć coś dla siebie, począwszy od wykopalisk archeologicznych, a skończywszy na ramie czołgu. Uczestnicy wysłuchali ciekawych opowieści zaprezentowanych przez gospodarzy tego miejsca. Wszyscy wyszli zadowoleni oraz wzbogaceni o nowe doświadczenie. Celem wspólnego wyjścia było poznanie swojej małej ojczyzny, zaznajomienie się z historią swojej okolicy oraz integracja klas.
Anna Szot-Dec