Programy w naszej szkole
Nasza szkoła w roku szkolnym 2014/2015 realizuje program „Owoce i warzywa w szkole” przyjęty przez Radę Ministrów, polegający na dostarczaniu owoców i warzyw dzieciom w placówkach edukacyjnych i będący częścią inicjatywy zaproponowanej przez Unię Europejską, a prowadzonej przez Agencję Rynku Rolnego.
Celem programu “Szklanka mleka” jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych u dzieci. Za program odpowiedzialna jest Agencja Rynku Rolnego. Programem objęci są uczniowie klas od I-VI szkoły podstawowej.
PROGRAM “OWOCE I WARZYWA W SZKOLE”
Program “Owoce i warzywa w szkole” skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Grupy przedszkolne nie są objęte w/w programem. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
- świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. W I semestrze roku szkol. 2014/2015 łączna liczba porcji owoców i warzyw wynosi 22.
W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca.
Małgorzata Szot